Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 06 /05 18 12:44

Savo meilę išmatuokite Alytuje, o gegužės 19 d. Druskininkus atraskite orientaciniame žaidime

Lietuva šiemet pažymi narystės Europos Sąjungoje (ES) 20-metį. Ta proga visoje šalyje vyks įvairūs renginiai, kviečiantys susipažinti su daug pokyčių ir ES investicijų sulaukusiomis Lietuvos vietomis. Tuo įsitikinsite užsukę į Druskininkus, o vėliau – nusileidę Nemunu kiek žemiau ir aplankę Alytų.
Kurnėnų mokykla Alytaus raj. ir Lynų kelias Druskininkuose
Kurnėnų mokykla Alytaus raj. ir Lynų kelias Druskininkuose / A. Lavrėnovo ir Druskininkų savivaldybės nuotr.

Šventinei sukakčiai dedikuoti „UžmESk akį“ renginiai gegužės 17 dieną Alytuje kvies aplankyti miesto žaliąsias erdves bei sudalyvauti orientaciniame žaidime Dainų slėnyje prie aukščiausio šalyje pėsčiųjų tilto.

Gegužės 19 dieną Druskininkai pakvies į orientacinį žaidimą, kuriame galėsite sužinoti daug įdomių faktų apie kurortą, o Druskonio amfiteatre kvepės nemokama kava su daugybe mielų ir netikėtų pažinčių.

Kviečiame susipažinti su detalia programa ir registruotis į nemokamus renginius Alytuje bei Druskininkuose.

Suprasti akimirksniu

  • Kas? „UžmESk akį“ – CPVA inicijuotas atvirų durų dienų renginių ciklas, skirtas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui paminėti.
  • Renginių programa – ČIA.

Druskininkai nenustoja stebinti

Druskininkai jau seniai daug kam atrodo sutvarkyti idealiai, tačiau žmonės, kurie tuo rūpinasi, niekada nenustoja galvoti apie ateitį, todėl čia kasmet rasite pažiūrėti ką nors naujo.

Tikriausiai nustebsite, vietoj seno pirties pastato kurorte aptikę „Menų kalvę“, kurioje veikia tapybos, tekstilės, keramikos, medžio drožybos, vitražo, kalvystės, vytelių pynimo, karpinių, akmentašystės, juvelyrikos dirbtuvės, galerija ir kitos ekspozicijų erdvės.

Druskininkų savivaldybės nuotr./„Menų kalvė“ Druskininkuose
Druskininkų savivaldybės nuotr./„Menų kalvė“ Druskininkuose

Druskininkų savivaldybės Investicijų ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Rudienė džiaugiasi, kad meno žmonės čia sukūrė galimybes realizuoti savo kūrinius. Buvęs pirties pastatas per trumpą laiką užsipildė įvairių meno sričių atstovais, veikia ekspozicijų salė ir galimybė prekiauti savo kūriniais. Čia nuolat vyksta įvairios edukacijos moksleiviams ir miesto svečiams.

Buvęs pirties pastatas per trumpą laiką užsipildė įvairių meno sričių atstovais.

Viešint kurorte specialistė kviečia aplankyti modernizuotą Mažosios dailės galeriją. Dabar ji priklauso miesto muziejui ir yra pritaikyta bendruomenės kultūros poreikiams.

Druskininkuose atvykėlius džiugina ne tik galimybė pasisemti peno dvasiai, bet ir pasimėgauti grynu kurorto oru, važinėjant dviračiais atnaujintais takais. Vienas iš jų driekiasi šalia Ratnyčios upelio.

„Tai labai maloni ir mėgstama gyventojų ir miesto svečių vieta. Nuostabus upelio slėnis sutvarkytas, pagriuvęs tiltelis suremontuotas. Tokios, atrodytų, smulkmenos žmonių gyvenimą labai praskaidrina“, – šypsosi J. Rudienė.

Druskininkų savivaldybės nuotr./Dviračių takas palei Ratnyčios upę
Druskininkų savivaldybės nuotr./Dviračių takas palei Ratnyčios upę

Gegužės 19 d. atvykę į Druskininkus galėsite ne tik aplankyti visas širdžiai mielas vietas, bet ir sudalyvauti orientaciniame žaidime bei sužinoti daug įdomybių apie kurortą, kurių galbūt nežinojote.

Na, o Druskonio amfiteatras jūsų lauks su kvepiančia ir nemokama kava, kurią jums paruoš „Kavos galia“ savanoriai – bendravimo pasiilgę žmonės su intelekto negalia.

Druskonio amfiteatras jūsų lauks su kvepiančia ir nemokama kava.

Socialinė iniciatyva „Kavos galia“ yra vienas iš ES socialinio fondo dalinai remiamų projektų, kurio tikslas – padėti žmonėms su intelekto negalia integruotis į visuomenę ir skatinti jų bendravimo įgūdžius savanorystės principu. Tad pamatę automobilį su užrašu „Kavos galia“, drąsiai prieikite ir už nemokamos kavos puodelį padėkokite šypsena bei geru žodžiu.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Druskonio ežero prieigos
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Druskonio ežero prieigos

Nemunu žemyn – į Dzūkijos sostinę

Druskininkuose sėdus į laivą galima nusileisti žemyn Nemunu iki Alytaus. Dzūkijos sostinė Europos Sąjungos jubiliejų Lietuvoje pasitinka atnaujintais pėsčiųjų ir dviračių takais, jungiančiais Alytaus piliakalnį bei jo prieigas su Kurorto ir Miško parkais. Neatpažįstamai pasikeitusi Mažosios Dailidės ežero teritorija ne tik savaitgaliais, bet ir vakarais mirga vaikštinėtojų – juk pro čia veda kelias iki aukščiausio šalyje pėsčiųjų tilto, kuris jau seniai tapo miesto svečių traukos objektu.

A. Barišausko nuotr./Alytus. Piliakalnis ir Baltosios rožės tiltas
A. Barišausko nuotr./Alytus. Piliakalnis ir Baltosios rožės tiltas

Šis tiltas – vienintelė vieta Lietuvoje, kurioje metrais galima išmatuoti savo meilę. Ant jo yra šešios kas 40 metrų žymos, ties jomis įvardyta meilės pagal Aristotelio filosofiją rūšis. Įrodyti savo meilę mylimam ar artimam žmogui galima nunešant jį ant rankų iki tam tikros meilės rūšį žyminčios ribos. Tiltą puošia V. Kančiausko skulptūra „Obels žiedas“, jo prieigose pastatyta plieno rožių širdelė, ant jos galima kabinti meilės spynas.

Alytaus Baltosios rožės tiltas
Alytaus Baltosios rožės tiltas

Ramunė Vyšniauskaitė, Alytaus Savivaldybės Finansų ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė, pasakoja, kad aukščiausią Lietuvoje pėsčiųjų ir dviračių tiltą labai pamėgo ekstremalių pramogų entuziastai – nuo jo organizuojami šuoliai su virvėmis. Tiltas, jungiantis piliakalnį ir Pirmąjį Alytų, yra išties įspūdingas: jo plotis 6,711 m ir ilgis 240,53 m, tilto perdanga plieninė su angomis. Tilto aukštis nuo vidutinio vandens lygio prie krantinių atramų yra 34,5 m, o centre – 38,1 m.

Alytus turi daug visko, ko niekas kitas neturi.

Jei pasidomėsite labiau, tai Alytus turi daug visko, ko niekas kitas neturi. Kraštas kupinas įdomių ir originalių lankytinų objektų. Alytaus, Merkinės, Punios piliakalnio ir Nemuno vingių niekam priminti nereikia. O apie unikalią Kurnėnų mokyklą girdėjote? Tai vienintelė Lietuvos mokykla, kurią beveik prieš šimtą metų praktiškai visą atplukdė iš Amerikos (JAV). Beveik visos statybinės medžiagos (net mokyklos langų stiklai, suolai) tarpukariu buvo gabenamos iš Čikagos. Mokykla savo forma kiek primena kuklią bažnyčią.

A. Lavrėnovo nuotr./Kurnėnų mokykla
A. Lavrėnovo nuotr./Kurnėnų mokykla

Užsukite ir į unikaliuosius Butrimonis – atnaujintoje unikalioje trikampėje aikštėje veikia taip pat vienintelis šalyje kolbos formos miestelio fontanas. Įspūdingas vaizdas – skaidrioje kolboje sukasi didžiulis vandens sūkurys ir šviečia įvairiomis spalvomis. Taip, jums nepasigirdo – šio miestelio aikštė yra trikampio formos. Ji tokia vienintelė Lietuvoje.

G. Bernatavičiaus nuotr./Butrimonių sūkurinis fontanas kolboje
G. Bernatavičiaus nuotr./Butrimonių sūkurinis fontanas kolboje

Susitikime Alytuje!

„UžmESk akį“ renginių Alytuje ir Druskininkuose žemėlapis

Apačioje žemėlapyje geltonomis ikonomis pažymėjome renginių vietas. Mėlynomis ikonomis – rekomenduojamas aplankyti vietas. Didelė dalis jų atgimė, buvo ar yra tvarkomos ES investicijų dėka.

„UžmESk akį“ – VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) inicijuotas atvirų durų dienų renginių ciklas, skirtas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui paminėti. Tris gegužės savaitgalius savo įmonių ir įstaigų duris atvers tiek viešojo, tiek ir privataus sektorių atstovai, sėkmingai pasinaudoję ir besinaudojantys ES investicijų suteikiamomis galimybėmis. Renginiai finansuojami Europos Sąjungos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius